Monday, 20 March 2017

Silver Emas Masa Hadapan

Sebenarnya tidak ramai yang membuka cerita tentang pelaburan silver. Mungkin juga tidak banyak maklumat tentang silver atau mungkin juga tidak banyak sumber yang boleh rujuk. Apa yang saya perhatikan, Ya, tidak ramai yang menulis atau membuka bercerita tentang pelaburan silver. Kalau ada sekali pun hanya memberi gambaran secara umum sahaja. Saya yakin ramai di luar sana ingin tahu tentang pelaburan silver. Daripada nasihat pakar-pakar pelaburan seperti Tuan Zulkifli Shafie. Beliau lebih mengesyorkan untuk bermula dengan menyimpan emas terlebih dahulu berbanding dengan silver kerana, ilmu pelaburan silver lain sedikit berbanding dengan emas. Saya bersetuju dengan saranan beliau, kerana bagi saya harga silver tidak setabil harga emas.

  1. Pergerakan Harga Lebih Agresif
Dari sudut pergerakan harga, apabila harga emas naik, harga silver juga akan sama naik. Namun, kenaikan harga silver lebih agresif berbanding harga emas. Menurut Tuan Mohd Zulkifli Shafie harga silver boleh naik 2 atau 3 kali ganda berbanding harga emas. Contohnya pada tahun 2010-2011 harga emas naik 35%, tetapi harga silver naik 100%. Kata beliau, pelabur perlu berhati-hati dengan silver kerana dia akan naik memuncak, turun menjunam. Kata mudahnya, sekali harga silver naik memang tinggi, apabila harganya turun, memang turun terduduk.

Pergerakkan Harga Silver Tahun 2016

Pergerakkan Harga Emas Tahun 2016

  1. Potensi Untung Lebih Besar
Dari sudut potensi kenaikan, pakar meramalkan silver akan men jadi “emas masa hadapan. Maksudnya, peratusan kenaikan dia akan jauh menandingi emas pada masa depan. Ini disebabkan:
  1. Lombong Berkurangan, Permintaan Meningkat
Silver diperlukan untuk industri, sedangkan pengeluaran silver dari lombong semakin berkurangan berbanding perkembangan sebenar industri. Ia jadi semakin berkurangan sebab silver terpakai biasanya terbuang (dalam alat elektronik) tanpa dikitar semula disebabkan kos untuk extract balik tak berbaloi berbanding emas. Diramalkan perlombongan silver dihentikan pada 2019 kerana sumber bumi ini telah habis dalam perut bumi. Jika ia benar, bermakna harga silver berpotensi melonjak naik kerana kita terpaksa menggunakan sumber yang sedia ada untuk kegunaan industri.   
  1. Harga Sekarang “Undervalue”
Jika lihat harga silver sekarang, saya katakan harga silver sekarang sangat murah berbanding emas. Hari ini (20 Mac 2017) harga silver Public Gold sekitar RM 304. Ia sangat mampu dimiliki bagi sesiapa yang ingin menyimpan silver sebagai aset. Jika ada modal sekitar RM3k hari ini, anda dapat membeli 1 kilo silver berbanding 20 gram emas sahaja. Di situ, kita dapat lihat harga silver ketika ini tersangat-sangat rendah berbanding emas.


  1. Tak Mudah Dijual dan Pajak
Silver tidak mudah dicairkan berbanding emas. Maksudnya di sini, apabila nak dijual, tidak semua tempat sanggup beli semula silver kecuali pengeluarnya sendiri. Kalau emas, kita boleh jual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa. Asalkan ia emas, asalkan ia tulen, insyaAllah senang jual. Dan lagi satu, silver tak boleh pajak di ar-rahnu sebagaimana emas. Setakat ni, cuma Ar-Rahnu Koperasi Dagangan Emas (KDE) di Penan yang terima pajak silver. Itu pun silver keluaran Public Gold sahaja. Margin pinjaman juga rendah, cuma 50% sahaja berbanding emas 65% - 75%. Senang cerita silver tidak mudah di manipulasi seperti emas. Ia sekadar beli, simpan dan buat sendal pintu! Bila harga naik baru jual…
  1. Ruang Penyimpanan Lebih Besar
Silver ni berat. Sekarang ni harga silver masih lagi rendah. Sekiranya ada modal 10k dah dapat 3 kilo silver berbanding emas hanya 50 gram. Kotak simpanan lebih cepat penuh. Terpaksalah sewa kotak simpanan yang lebih besar dengan sewa yang lebih tinggi.

  1. Susut Nilai Lebih Tinggi
Susut nilai silver tinggi berbanding emas. Contohnya, silver bar 1 kilo keluaran Public Gold susut nilainya sekitar 14%. Kalau syiling 10 dirham. Menurut En Zulkifli susut nilainya 16%! Ia memang tinggi tapi kalau harga silver naik, ia memang berbaloi. Dan jangan terkejut, silver jenama lain yang dijual di pasaran Malaysia susut nilainya lebih tinggi. Ia boleh mencecah 40%. Walaupun silver bar Public Gold susut nilainya tinggi, kalau dibandingkan dengan silver lain di pasaran, saya boleh katakan Public Gold paling rendah (terbaik).

Jadi ok tak beli silver?
Okay kalau beli dan simpanan untuk jangka masa panjang. Bagi orang yang baru nak bermula, saya syorkan simpan emas dulu. Ada baki nanti baru beli silver.

Kredit gambar: http://www.publicgold.com.sg 
http://4.bp.blogspot.com


No comments:

Post a Comment