Isnin, 17 Julai 2017

Public Gold Terima Sijil Patuh Syariah Fasa 1

16 Disember 2016 Public Gold telah selamat menerima sijil patuh syariah fasa pertama daripada Amanie Advisor Sdn. Bhd.(Amanie Advisor) untuk urusan jual beli emas yang melibatkan:

    #1 Belian Biasa (Bayar Terus),
   #2 Belian Biasa Dengan Bayaran Ansuran secara EPP  (Easy Payment Purchase) dan
    #3 Jual Balik Emas.

Sidang media pengumuman penerimaan sijil patuh syariah ini telah di adakan pada 8 Februari 2017 di ibu pejabat Public Gold Bayan Lepas, Pulau Pinang. Dalam sidang media ini turut hadir Pengerusi Eksekutif Kumpulan Amanie Advisor, Datuk Dr. Mohd. Daud Bakar.

Untuk fasa seterusnya akan melibatkan Gold Accmulation Program (GAP), platform membeli belah menggunakan emas yang dinamakan “PG Mall”, dan sistem pembayaran menggunakan emas yang dinamakan “Gold Payment System (GPS)”.

Proses pengesahan syariah ini bukanlah proses yang bersifat sehala, ia proses yang berpanjangan dan melibatkan proses audit secara berkala. 



Latar Belakang Amanie Advisor Sdn. Bhd

Untuk makluman, Amanie Advisors Sdn. Bhd. merupakan  sebuah konsultan syariah yang berperanan penting dalam menyediakan standard syariah emas bagi World Gold Council (WGC) dan AAOIFI. Dato’ Dr. Mohd Daud Bakar  juga  merupakan Pengerusi Syariah Advisory Council (SAC) untuk BankNegara Malaysia (BNM).

Perjalanan Public Gold  Mendapat Sijil Patuh Syariah

4 Februari 2016 : Amanie Advisors telah berkunjung ke pejabat Public Gold di Bayan Lepas Pulau Pinang.

Ogos 2017: Amanie Advisors telah dilantik oleh Public Gold Marketing untuk menilai 3 produk Public Gold untuk tujuan pengesahan pematuhan Syariah. (1) Belian Biasa (Bayar Terus), Belian Biasa Bayaran Secara Ansuran (EPP), dan Jual Balik Emas.

16 Disember 2016:  Pihak Amanie setelah membuat beberapa pemerhatian dan penambahbaikan, dan telah mengeluarkan pengesahan kepatuhan Syariah kepada 3 produk ini.

8 Februari 2017: Sidang media tentang pengesahan kepatuhan Syariah ini telah dibuat di pejabat Public Gold di Bayan Lepas Pulau Pinang.

Penjelasan Patuh Syariah Oleh Ustaz Khairul Anuar Basri

Bagi memahami bagaimana proses jual beli Public Gold dari perspektif syariah, sahabat-sahabat boleh membaca penjelasan yang dibuat oleh pakar muamalat Islam, iaitu Ustaz Khairul Anuar Basri;
“Public Gold telah menerima pengesahan patuh Syariah dari Penasihat Syariah yang dilantik iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd. bagi 3 produk iaitu :

1.         Belian biasa dengan bayaran penuh (Outright Purchase).
2.         Belian biasa dengan bayaran berperingkat (Easy Payment Purchase EPP).
3.         Jualan balik (Buy Back).

Suka untuk saya menulis sesuatu berkaitan 3 produk di atas khususnya untuk warga Public Gold (kakitangan, dealer dan pelanggan) dan juga masyarakat Malaysia secara amnya agar semua orang boleh memahami pengesahan Syariah ini dan bercakap dalam bahasa yang sama.

Semua orang sedia maklum bahawa antara syarat asas bagi urusan jual beli emas ialah emas dan bayaran mesti bertukar secara LANI (spot) ketika MAJLIS AKAD. Sebarang penangguhan salah satu daripadanya akan mencetus isu riba (tidak patuh Syariah).

Tidak sukar sebenarnya untuk mengesan sesuatu urus niaga jual beli emas itu ada mengandungi unsur penangguhan atau tidak. Tetapi isu yang lebih penting sebenarnya ialah; bila dan di mana sebenarnya berlakunya akad jual beli emas supaya dapat dipastikan sebarang bentuk penangguhan itu tidak berlaku.

Untuk menjawab persoalan ini, kita memerlukan situasi yang khusus seperti 3 produk di atas kerana sesuatu hukum hakam agama itu bergantung kepada situasi dan kes tertentu serta sudut pandang bagaimana kita melihat sesuatu urus niaga itu dijalankan.

BELIAN BIASA DENGAN BAYARAN PENUH

Proses utama dalam produk ini ialah :

1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk membeli emas tertentu pada harga tertentu.

2. Pembayaran : Ketika ini juga akad belum berlaku. Ia hanyalah bayaran deposit keselamatan (security deposit) sebagai menandakan komitmen pembeli terhadap urus niaga tersebut.

3. Pengambilan emas : Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Emas akan bertukar dengan bayaran (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.

BELIAN BIASA DENGAN BAYARAN SECARA BERPERINGKAT (EPP)

Proses utama dalam produk ini ialah :

1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk membeli emas tertentu pada harga tertentu.

2. Pembayaran secara berperingkat : Ketika ini juga akad belum berlaku dan emas kekal menjadi milik Public Gold. Ia hanyalah bayaran deposit keselamatan (security deposit) sebagai menandakan komitmen pembeli terhadap urus niaga tersebut.

3. Pengambilan emas : Emas hanya boleh diambil apabila selesai semua proses pembayaran. Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Emas akan bertukar dengan bayaran berperingkat (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.

JUALAN BALIK (BUY BACK)

Proses utama dalam produk ini ialah:

1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk menjual emas tertentu pada harga tertentu.

2. Penyerahan emas : Ketika ini juga akad belum berlaku. Ia hanyalah penyerahan deposit keselamatan (security deposit) dalam bentuk emas sebagai menandakan komitmen penjual terhadap urus niaga tersebut.

3. Pembayaran melalui pindahan wang ke akaun : Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Bayaran akan bertukar dengan emas (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.”

Semoga catatan Ustaz Khairul Anuar ini akan memahamkan kita semua tentang urusniaga jual beli emas di Public Gold, dan berurusniaga dengan penuh yakin, insyaAllah.
Komitmen Public Gold
Saya yakin dengan penerimaan sijil patuh syariah fasa pertama ini telah menghilangkan perasaan ragu-ragu dalam kalangan umat Islam berkenaan urusan jual beli emas yang dilakukan oleh Public Gold.

Selain itu, ia sebagai tanda komitmen Public Gold kepada pelanggan-pelanggannya terutama umat Islam dalam menyediakan kaedah terbaik dalam perlaksanaan urusan jual beli emas berlandaskan syariah.  

Jadi, tiada ragu-ragu lagi bagi urusan jual beli emas di Public Gold.

Mohamad Shafiq Rohaizad
Bintulu

18 Julai 2017

Khamis, 13 Julai 2017

Isteri Perlu Pandai Pandu Kereta

Isteri zaman sekarang tak macam zaman mak-mak kita dahulu. Duduk rumah, masak, basuh baju, buat kerja rumah. Petang tunggu ayah kat muka pintu. 
Mungkin ada macam tu tapi tak ramai.

Zaman sekarang suami isteri kena bekerja untuk tampung kehidupan. Kiranya dua enjin bekerja untuk gerakkan bahtera. Isteri sekarang juga kena belajar macam-macam. Bukan setakat memasak, kemas rumah. Lebih daripada itu isteri kena buat. Salah satunya isteri kena belajar dan pandai pandu kereta.

Saya yakin masih ramai para suami tak izinkan isteri pandu kereta, takut jadi macam-macam. Bagi saya, itu pemikiran yang harus kita buang jauh-jauh. Kita perlu tingkatkan kemahiran isteri. Salah satunya ialah kemahiran pandu kereta. Banyak manfaatnya kalau isteri kita boleh memandu.

#1 Kes-Kes Kecemasan

Kalau ada kes-kes kecemasan misalnya. Isteri boleh bawa kita ke klinik atau hospital. Tak perlu telefon teksi ambil di rumah. Isteri pandu kereta, kita dah jimat kos di situ.

#2 Tukar Pemandu Apabila Jalan Jauh

Apabila balik kampung misalnya, kita boleh tukar-tukar pemandu apabila penat. Suami mengantuk, isteri boleh ganti memandu, terutama perjalanan jauh. Inilah kelebihan jika isteri pandai pandu kereta.

#3 Isteri Boleh Hantar Sekiranya Kerja Luar Kawasan

Saya biasa  bekerja di luar kawasan. Contohnya pergi Sibu, Bintulu, Miri. Biasanya saya akan guna kapal terbang. Jarak bandar Kuching dengan bandar-bandar utama di Sarawak agak jauh. 

Jika ke Miri guna jalan darat boleh ambil masa 12 jam dari Kuching. Itu pun guna kenderaan 4x4. Kalau guna kapal terbang, ambil masa 1 jam dari Kuching ke Miri.

Biasanya isteri saya yang akan hantar dan jemput di lapangan terbang. Saya tak perlu ambil teksi.


Jadi para suami, galakan isteri belajar memandu. Banyak kelebihannya. Kita juga mudah nak minta bantu mereka. 

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching
13 Julai 2017

Kos Menunaikan Haji

Kita tahu kos menunaikan haji semakin meningkat dari tahun ke tahun. Walaupun Tabung Haji mengekalkan kos untuk tunai haji kali pertama masih RM 9,980 tahun ini. Saya percaya kos ini tidak akan kekal lama.

Suka tak suka kita perlu terima satu hari nanti Tabung Haji akan mengumumkan kenaikan kos menunaikan haji lebih daripada RM 10,000 bagi jemaah kali pertama menunaikan haji.

Jika lihat daripada carta di bawah, kita dapat melihat peningkatan kos menunaikan haji bagi 3 tahun berturut-turut.
Kos menunaikan haji kali pertama tidak berubah, tapi kos menunaikan haji kali kedua meningkat setiap tahun.

Jika tahun 2015 kos menunaikan haji bagi jemaah kali kedua ialah RM 17,270. Tahun 2017 pula, kos menunaikan haji meningkat kepada RM 19,550.

Dari tahun 2015 hingga 2017 terdapat peningkatan sebanyak RM2,280.

Emas Dana Tunai Haji

Sebenarnya saya terkejut apabila mentor saya menyatakan kos tunai haji menurun apabila apabila dibayar dalam bentuk emas.



1998 - RM8,000 (RM30/g) = 267 gram

1999 - RM8,131 (RM35/g) = 232 gram

2000 - RM8,585 (RM38/g) = 225 gram

2002 - RM9,445 (RM42/g) = 224 gram

2011 - RM9,980 (RM147/g) = 68 gram

2017 - RM9,980 (RM180/g) = 56 gram

Tapi apabila melihat daripada pergerakan harga emas sekarang. Saya yakin kos pergi haji akan menurun lagi pada tempoh masa akan datang.

Kumpul Emas Pergi Haji

Saya sangat galakan anak muda khususnya pasang niat siap-siap nak pergi haji atau umrah. Bermula dengan niat, baru adanya tindakan. Kumpul emas dari sekarang 1 gram 1 bulan. Cara yang saya boleh syorkan kiranya paling murah, paling mudah ialah dengan membeli melalui akaun GAP. 



Lebih cantik, beli secara konsisten setiap bulan. Walaupun akaun GAP ni taklah wajibkan kita beli setiap bulan, tetapi apabila kita konsisten, lebih cepat kita capai matlamat.

Berapa Gram Untuk Tunai Haji 

Berdasarkan kajian sifu saya, Mohd Zulkifi Shafie, target 60 gram emas. Target beli 1 gram 1 bulan dari sekarang. Lagi 5 tahun insyalah cukup 60 gram. Tapi kalau lebih lagi bagus. Kalau ada duit lebih boleh pergi haji dengan agensi swasta seperti Andalusia Travel & Tours.  

Untuk sebarang pertanyaan boleh wasap saya bila-bila masa 013 3235478 (Shafiq Rohaizad) atau 019 4497345 (Nuraini).

Kami dealer Public Gold yang aktif menyebarkan ilmu-ilmu emas kepada masyarakat.

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching
13 Julai 2017

Sumber : http://www.tabunghaji.gov.my/maklumat-4
http://www.mohdzulkifli.com

Rabu, 5 Julai 2017

Promosi Bulan Julai

Promos Jadi Dealer Public



Sepanjang bulan Julai ini Public Gold membuka peluang kepada sesiap yang berminat menjadi dealer Public Gold. Simpan emas sambil menjana pendapatan. 

Beli 100 gram emas melalui akaun GAP, automatik anda akan jadi dealer Public Gold. Rujuka artikel saya Kumpulan Emas Akaun GAP



Cabutan bertuah kepada mana-mana pembeli emas Public Gold. Promosi ini bermula 1 Julai sehingga 30 September 2017. Setiap pembelian berpeluang untuk memenangi cabutan bertuah. Semakin banyak anda beli semakin besar peluang anda untuk menang. 

Jadi kepada sahabat-shabat yang belum bermula, jadikan ini sebaagai motivasi. Rujuk artikel saya. Cara Membeli Emas Public Gold (Online)



Kepada wanita pula, dapatkan charm percuma dengan pembelian Aurora Itali dengan minimum pembelian RM 2,500. 

Untuk makluman, Aurora Itali merupakan barang kemas yang dibawa dari negara Itali, sebab itu namanya Aurora Italia. Emas 750 standrad antrabangsa, 18 karat. Tahan lasak berbanding emas 916 yang mudah bengkok dan patah. Aurora Italia insyallah lebih kuat berbanding barang kemas 916.

Rujuk katalog Aurora Italia: Aurora Italia Katalog

Cara Membeli 

1. Hadirkan diri di mana-mana cawangan Public Gold. Apabila staf Public Gold di mana anda tahu tentang Aurora Italia katakan saya. Mohamad Shafiq Rohaizad, kod dealer PG 00059788

2. Hantarkan maklumat anda kepada saya ke talian 013 3235478

    1. Nama
    2. No kad pengenalan
    3. No tel
    4. E-mel
    5. Cawangan Public Gold terdekat
    6. Kod item : contoh PGAIG0001 (saiz S)

Invoice akan dihantar ke e-mail anda, buat pembayaran (bagus melalui online banking).
Bawa resit pembayaran ke branch Public Gold berdekatan untuk ambil emas anda!~
Untuk mendapatkan katalog Aurora Italia sepantas kilat, wasap saya 013 3235478

Sabtu, 17 Jun 2017

Hadiah




Ebook Panduan Akaun
Gold Accmulation Program




Katalog Aurora Italia
Katalog Aurora Italia akan dikemas kini dari semasa ke semasa. Pastikan sahabat-sahabat tidak terlepas katalog-katalog baru aurora.





Peluang Berniaga Dalam Website PGMall

Baca juga artikel saya berkenaan PGMall

PG Mall Laman Jual Beli Berasaskan Emas 




Anak Muda Perlu Menyimpan Emas

Sejak saya bergiat aktif sebagai dealer Public Gold. Saya lihat, dah ramai anak-anak muda mula menyimpan emas.

Ini satu perkembangan positif. Bisanya waktu muda inilah kebanyakan anak-anak muda enjoy dengan life masing-masing. Inilah masa paling sesuai nak pakai kereta mewah, pakai mahal-mahal, lebih-lebih lagi bagi mereka yang masih bujang. Sebabnya masa dulu tak merasa, sekarang dah pegangan duit sendiri, nak merasa apa yang tak pernah merasa dulu.

Sekarang saya lihat anak-anak muda lebih berhati-hati dalam soal pengurusan kewangan. Ditambahkan pula, dengan lambakan buku-buku kewangan di pasaran telah membuka pemikiran anak-anak muda hari ini agar lebih celik tentang kewangan.

Anak mudah zaman ini saya katakan lebih terdidik dengan ilmu kewangan melalui pembacaan, seminar-seminar daripada pakar-pakar kewangan seperti Azizi Ali. Fikiran anak muda zaman sekarang saya lihat lebih jauh ke hadapan berbanding dahulu.

Jika dahulu anak muda lebih suka enjoy dengan duit gaji. Kini saya lihat anak muda rata-rata dah mula beringat untuk menyimpan, terutama menyimpan emas.

Saya seronok apabila ada rakan-rakan saya bertanya tentang emas dan berminat nak simpanan emas. Walaupun, ada yang dah mula menyimpan dan ada yang belum. Sekurang-kurangnya mereka ada keinginan untuk menyimpan emas. 

Saya amat syorkan anak muda mulakan simpanan emas terlebih dahulu berbanding membina aset lain. Jika dah ada aset lain, jadikan emas sebagai aset tambahan atau pelindung kepada aset sedia ada.

  1. Aset Paling Murah
Boleh saya katakan, emas ialah aset paling murah yang boleh dimiliki setiap orang. Dengan modal yang minimum, sahabat-sahabat dah boleh mulakan simpanan emas serendah 1 gram. Bajet sekitar RM200 sahabat-sahabat boleh dapat beli gold bar 1 gram Public Gold.

Untuk dapatkan harga lebih murah, saya syorkan sahabat-sahabat buka akaun Gold Accmulation Program (GAP) Public Gold. 

  1. Lebih Berdisiplin Tentang Pengurusan Wang
Apa yang saya perhatikan, sahabat-sahabat yang dah mula simpanan emas. Mereka lebih berdisiplin dalam soal pengurusan kewangan. Mereka lebih mementingkan simpanan terlebih dahulu sebelum berbelanja. Ini cara yang betul dan sepatutnya anak-anak muda amalkan. Tahan dahulu kemahuan, cukupkan simpanan 3 - 6 bulan pendapatan, dan 3 bulan pendapatan untuk dana kecemasan.

Bagi saya menyimpan dan membina aset ketika muda lebih penting daripada memenuhi kehendak diri. Kalau diikutkan kehendak diri, rasanya tak pernah habis. Cukupkan kehendak diri secara sederhana pun dah cukup bagus.

  1. Menutup Kebocoran Wang
Emas sememangnya ubat kepada kebocoran wang. Anak mudah amat sinonim dengan kebocoran wang. Susah nak menyimpan setiap bulan, saya syorkan simpan duit dalam bentuk emas. Jangan percaya cakap saya. Sahabat-sahabat cuba sendiri. Berkesan atau tidak.

Kalau mengikut pengalaman saya, memang benar, apabila duit kita ditukarkan kepada emas, duit kita bertahan lebih lama. Sudah menjadi fitrah manusia sukakan emas. Apabila ada emas dalam tangan, kita rasa sayang nak jual. Kalau terdesak sekalipun, guna dulu duit mana-mana yang ada. Emas last sekali. Dah tak ada pilihan barulah kita jualkan emas tersebut. Begitulah kuasa emas kepada manusia.

  1. Emas Tiada Nombor
Apabila simpan duit dalam bank atau buku pelaburan. Kita sering kali ditipu dengan nombor. Apabila nombor bertambah, kita rasa semakin kaya. Hakikatnya tidak. Walaupun nombor bertambah tetapi nilai duit kita semakin jatuh. Kuasa belinya semakin merosot. Wang kertas tidak sesuai dijadikan penyimpan nilai jangka panjang.

Untuk simpanan jangka panjang, saya syorkan simpanan duit dalam bentuk aset fizikal seperti hartanah, emas, dan silver. Kerana nilainya lebih bertahan daripada inflasi dan kita dapat menikmati keuntungan daripada kenaikan harga darpada aset tersebut. 

Emas nilai lebih stabil berbanding nilai duit kertas yang sentiasa merosot saban tahun.

Emas juga tiada nombor. Kita simpan berapa banyak sekali pun, kita tidak tahu berapa duit kita ada. Yang kita tahu, bilangan keping dan gram emas yang kita ada.  

  1. Simpanan Kecemasan
Emas boleh dijadikan simpanan kecemasan. Simpan 3 bulan gaji dalam bentuk emas sebagai dana kecemasan. Gunakan dana ini untuk hal-hal kecemasan saja. Jangan usik kalau bukan hal-hal kecemasan.

Bagi saya, inilah masa terbaik untuk kita memulakan simpanan emas. Usia masih muda, perkhidmatan masih panjang. Ini peluang terbaik untuk kita giat menyimpan. Apabila dah sampai seru untuk berkahwin, beli rumah, pergi umrah atau haji. Gunakan emas yang disimpan. Insyallah nilainya dapat memenuhi hasrat kita pada masa hadapan.

Wallahualam ... 

Mohamad Shafiq Rohaizad Buyong
PG 00059788
Dealer Public Gold
013 3235478

kredit gambar: 4.bp.blogspot.com 


Selasa, 13 Jun 2017

Saya Bermula Dengan Dinar Kelantan

Masuk tahun 2017 sudah tiga tahun saya bersama Public Gold. Dalam masa tiga tahun dah macam-macam pengalaman saya peroleh. Bermula hanya sebagai pelanggan biasa, kini saya sudah bergelar Dealer Public Gold.
Saya jadi dealer pun bukanlah sebab nak jadi dealer sangat, tetapi terjadi dealer. Sejak saya masuk skim pencen selepas disahkan jawatan. Saya dibenarkan untuk mengeluarkan wang dalam KWSP bahagian pekerja.
Biasanya sapa-sapa dapat durian runtuh seperti duit KWSP dah lama dah pergi bershooping, tapi saya tidak. Saya tukarkan sebahagian besar ganjaran itu dengan emas.
Kebetulan ketika itu Public Gold sedang promosi jadi dealer. Secara automatik selepas pembelian status saya ditukar daripada pelanggan biasa kepada dealer sah Public Gold.

Saya Bermula Dengan Dinar Emas Kelantan

Saya mula kenal emas sejak di bangku universiti lagi. Ketika itu ada rakan saya menjual dinar Kelantan di Universiti Malaya sekitar tahun 2011.
Seingat saya harga dinar Kelantan ketika itu sekitar RM 300. Kini harga dinar sekitar RM800. Pada ketika itu saya katakan harga dinar terlalu mahal. Apakan tidaknya barang sebesar 20 sen harga dalam RM 300. Saya tidak pedulikan emas sehingga saya memasuki dunia pekerjaan sekitar tahun 2013.
Rezeki saya agak murah ketika itu, saya ditawarkan kerja tetap sebelum saya konvokesyen. Sekitar tahun 2013 saya sekali lagi bertemu jodoh dengan dinar Kelantan. Kali ini, ada rakan seunversiti saya sering mempromosikan dinar Kelantan di facebook miliknya. Saya tertarik kerana dia mengatakan bahawa tahun tersebut (2013) harga emas jatuh di paras lombong.
Saya tidak percaya kerana ketika itu saya kosong tentang emas, lebih-lebih lagi ilmu tentang. Saya tergerak hati membeli emas ketika itu disebabkan ingin mencuba membeli emas dan tertarik dengan reka bentuk dinar Kelantan. Baru kerja, duit masih banyak dalam poket. Saya membeli atas dasar suka sahaja.
Apabila pesanan emas saya sampai di tangan. Saya bagai dirasuk dengan hantu emas. Itulah kali pertama saya membeli dan memegang emas dengan duit saya sendiri.. Saya mula jatuh cinta dengan emas dan saya ingin membeli lagi emas. Tetapi malangnya syarikat yang menjual dinar Kelantan tiada cawangan di Sarawak.

Dinar Kelantan

Dinar Public Gold

Setahun Tahun Mencari

Sebenarnya saya hampir lupa dengan emas kerana dihambat kesibukan kerja-kerja pejabat. Walaupun sesekali saya membelek-belek emas yang pertama saya beli ketika waktu lapang. Niat untuk menambah koleksi emas tetap ada dalam hati tetapi saya tak tahu di mana hendak membeli. Di kedai emas terlalu mahal. Malah, ada orang kata kedai emas selalu menipu pelanggan sehingga saya bertemu dengan blog http://www.mohdzulkifli.com/ (mentor saya sekarang). Saya mula belajar tentang emas dalam blog tersebut. Ketika itu saya bertemu dengan Public Gold.  Bermula sebagai pelanggan biasa, kini bergelar Dealer Public yang aktif menulis dan menyebarkan ilmu-ilmu emas untuk manfaat masyarakat.

Mohamad Shafiq Rohaizad Buyong
PG 00059788
013 3235478

Kuching, Sarawak